maandag 20 juli 2009

Stress test


De stressfactor van privésituaties

Belangrijke gebeurtenissen zoals problemen binnen het gezin, de sociale omgeving, op het gebeid van financiën of slachtoffer van een misdrijf, kunnen naast het werk veel invloed uitoefenen op de persoonlijke gezondheid. Hoe indrukwekkende de ervaring, hoe groter de impact kan zijn. Dergelijke gebeurtenissen kunnen de balans tussen draagkracht en draaglast ernstig verstoren. De mate van stressinvloeden van levensgebeurtenissen zijn door Holmes en Rahe al in 1967 door een uitgekiend puntensysteem in kaart gebracht. Het aantal punten geeft een objectief beeld om inzicht te krijgen in de stressfactoren die de gezondheid kunnen beïnvloeden en biedt daardoor de mogelijkheid om dergelijke gezondheidsproblemen aan te pakken.

Instructie: geef per situatie aan met welke levensgebeurtenissen je in de afgelopen 24 maanden te maken hebt gehad. Het kan zijn dat bepaalde gebeurtenissen uit de afgelopen 24 maanden die belangrijk voor je zijn geweest niet op de lijst voorkomen. Het kan dan zinvol zijn om deze toe te voegen aan de lijst, deze gaarne per email sturen naar de webmaster, deze zal beoordelen of deze gebeurtenissen toegevoegd kunnen worden.

(Bron: Onderstaande lijst van psychosociale stressfactoren, van ernstig naar minder ernstig, de Social Readjusting Scale van Holmes en Rahe, is de Nederlandse vertaling van de geheel herziene schaal van Peter M.J. Habets c.s. van Instituut Dartheide te Leersum.)

zie verder:

1 opmerking: