dinsdag 24 november 2009

Belgische man 23 jaar verlamd maar niet in coma

Een Belgische man van wie de artsen dachten dat hij in coma lag of in een vegetatieve staat verkeerde was 23 jaar lang volledig verlamd maar bij bewustzijn. Dat heeft de moeder van de nu 46-jarige Rom Houben maandag gezegd.

Houben kreeg in 1983 een verkeersongeluk, waarna zijn artsen concludeerden dat hij in coma lag. Zijn naaste verwanten wilden dit echter niet accepteren en zochten verdere medische hulp. Uiteindelijk realiseerde Steven Laureys van een Belgisch comateam zich dat de diagnose onjuist was. Hij leerde Houben via een speciaal keyboard te communiceren.

Houben gebruikte het keyboard om een verslaggever van het Duitse weekblad Der Spiegel te vertellen dat hij bijna gek was geworden van angst en frustratie: "Ik schreeuwde maar er was niets te horen."

Houbens moeder Fina Houben zei dat de familie hem vijfmaal naar de Verenigde Staten had gebracht voor onderzoek. De zoektocht bracht de Houbens uiteindelijk bij Laureys, die uit een PET-scan concludeerde dat Houben bij bewustzijn was. Daarna volgde onderzoek naar communicatiemogelijkheden.

De doorbraak kwam toen Houben in staat bleek ja of nee aan te duiden door zijn voet in contact te brengen met een computerinstrument. Vervolgens bleek het mogelijk woorden te schrijven met gebruik van een vinger en een touchscreen bevestigd aan zijn rolstoel.

Laureys publiceerde dit jaar een artikel in het tijdschrift BMC Neurology over onderzoek waaruit was gebleken dat vier van de tien patiƫnten met bewustzijnsstoornissen ten onrechte worden gediagnostiseerd als te verkeren in een vegetatieve staat, waarbij het zenuwstelsel volledig verlamd is. (dat is bijna de helft)

Houben is begonnen een boek over zijn bevindingen te schrijven.

bron: NOVUM/AP

Geen opmerkingen:

Een reactie posten