maandag 30 november 2009

Accepteren doet wonderen


Psychische klachten worden erger door er over te tobben. Accepteren is het sleutelwoord.

Wie last heeft van (lichte) psychische klachten, doet er het beste aan om deze te accepteren. Hierdoor wordt de behoefte om er tegen te vechten minder en je zult zien dat je dan ook minder last hebt van je klachten.

Onderzoek

Deze conclusie werd getrokken uit een onderzoek van Ernst Bohlmeijer van de Universiteit Twente. Hij liet zijn proefpersonen acht weken lang een cursus volgen, gebaseerd op Mindfulness en de Acceptance and Commitment Therapy (ACT). De psychische klachten bleken na afloop significant afgenomen, in vergelijking met de controlegroep, en de algemene geestelijke gezondheid was blijvend verbeterd.

Therapie

In Nederland hebben ruim drie miljoen mensen last van lichtere psychische klachten, zoals depressie, angst en chronische vermoeidheid. Zij zouden er goed aan doen om zich wat minder druk te maken en te leren accepteren. Bijvoorbeeld aan de hand van Acceptance and Commitment Therapy, of door een cursus Mindfulness te volgen. Dit laatste wordt ook wel het nieuwe wapen tegen klein geestelijk leed genoemd.

Zelf leren accepteren

Om te leren accepteren hoef je niet per se allerlei therapieën te volgen, je kunt het vanzelf onder de knie krijgen door het gewoon te doen. Het is niet altijd even gemakkelijk, maar het is een kwestie van volhouden.

Kun jij gemakkelijk accepteren of heb je er soms wel moeite mee?


bron zie:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten