zaterdag 26 september 2009

Handschrift verraadt leugens

Door goed te analyseren hoe iemand schrijft, kun je zien of hij liegt. Dat zeggen Israƫlische wetenschappers.

Liegen, dat doen we allemaal meerdere keren per dag. Voor het grootste gedeelte zijn het witte leugentjes. ‘Ik voel me prima’, als je last hebt van een monumentale kater bijvoorbeeld. Maar wat als je liegt op belangrijke momenten? Al tientallen jaren proberen politie en justitie manieren te vinden om mensen te betrappen op leugens.

Er is nu een doorbraak. Onderzoekers van de universiteit van Haifa hebben ontdekt dat het handschrift van mensen verandert als ze liegen. Omdat de hersens van een jokkebrok harder werken om ‘feiten’ te bedenken, wordt het normale schrijfproces verstoord. Het gevolg: je gaat anders schrijven.

De onderzoekers van de Universiteit van Haifa vroegen vierendertig vrijwilligers om twee korte verhaaltjes te schrijven. Eentje op basis van een echte herinnering; de andere helemaal verzonnen.

De vrijwilligers gebruikten daarbij een draadloze elektronische pen met een drukgevoelige punt. De wetenschappers ontdekten dat degenen die leugens schreven veel harder drukten op het papier. Leugenaars hadden bovendien langere pennenstreken en grotere letters dan mensen die de waarheid schreven.

Er is meer onderzoek nodig om de test te valideren. Maar er zijn zeker toepassingen voor deze ontdekking. Zo zou de politie aan een verdachte kunnen vragen om zijn versie van de gebeurtenissen op te schrijven. Drukt de verdachte hard op de pen, dan zou hij het wel eens gedaan kunnen hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten