vrijdag 14 augustus 2009

Zal de aarde de mens overleven??

We hebben geen kristallen bol, maar laten we de feiten eens onder ogen zien. De aarde is de komende 1 miljard jaar in ieder geval nog bewoonbaar. Daarna neemt de straling van de zon toe, waardoor het te warm wordt op grote delen van de aarde. De oceanen en andere grote waterpartijen verdampen, zodat leven eigenlijk onmogelijk is. Over vijf miljard jaar wordt de zon een rode dwerg, die te weinig energie afgeeft om de aarde nog te verwarmen.

De grote vraag is dus eigenlijk of we nog een miljard jaar kunnen bestaan. De kansen daarop zijn moeilijk te berekenen. De grote natuurkundige Isaac Newton verwachtte dat de mensheid tegen 2060 uitgeroeid zou zijn door ongelukken met technologie en omdat er simpelweg te veel mensen zouden zijn om door de planeet te worden gevoed.

Maar er zijn grotere risico’s op ‘het einde der tijden’. We zetten ze voor het gemak even op een rijtje.

Een supernova dichtbij de aarde
Met ‘dichtbij’ bedoelen wetenschappers op minder dan 100 miljoen lichtjaren. Wetenschappers schatten de kans op zo’n nabijgelegen exploderende ster op 1 á 2 per miljard jaar. In de geschiedenis van de aarde is minstens één nabijgelegen supernova voorgekomen. Toen stierf de helft van alle dieren op aarde uit door intensieve straling (mensen waren er nog niet). Bij supernova’s op minder dan 30 lichtjaren komt waarschijnlijk alle leven om.

Atoomoorlog
Zonder twijfel is de atoombom de gevaarlijkste uitvinding die de mensheid heeft gedaan. Verschillende landen hebben atoombommen, waaronder de gezworen vijanden India en Pakistan. Ook Iran wil waarschijnlijk een bom maken. Experts vrezen dat als ergens een atoombom ontploft, automatische wapensystemen reageren met het afschieten van eigen atoombommen. In dat geval zou de hele wereld binnen een paar uur vernietigd zijn.

Ziekte
Aan de paniek rond de Mexicaanse griep kun je zien hoe bang we voor deze mogelijkheid zijn. Het grootste risico is als zich een resistent virus ontwikkeld dat in 100 procent van alle gevallen dodelijk is. Ebola kwam dichtbij, met een fataliteit van 90 procent. Maar voor dit virus werd nog op tijd een medicijn ontwikkeld.

Inslag van een grote meteoriet
Er zwerven nogal wat grote brokken steen door het universum. De kans dat zo’n groot stuk onze aarde raakt is klein, maar aanwezig. Door de kracht van de aanvaring zou de aarde uit koers kunnen raken, waardoor we te dicht of te ver van de zon komen te staan. Een andere mogelijkheid is dat een inslag zo veel roet in de atmosfeer brengt, dat er geen licht meer op aarde komt.

Andere aanvaring met een ruimteobject
Volgens het planetarium van Parijs is er een kans van 1 procent dat de planeet Mercurius de komende miljard jaar een andere baan krijgt en in botsing komt met aarde. Als dat gebeurt, dan is het over en uit voor alle leven op onze planeet, de aarde zou in duizenden stukken breken.

Meer lezen? Klik hier.

bron:faqt.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten