vrijdag 2 april 2010

Junk food net zo verslavend als sigaretten en cocaïne

Heb je moeite om chocoladerepen of snacks te laten staan? Voel je niet al te schuldig, want misschien ben je wel verslaafd. Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat calorierijke producten zoals snacks dezelfde verslavende werking kunnen hebben als roken of drugsgebruik.
Snacks hebben verslavende werking
Wetenschappers van de Scripps Research Institute in de VS komen tot deze conclusie dankzij hun onderzoek naar ratten. Zij voerden drie groepen ratten een verschillend menu. De ene groep kreeg alleen gezond eten voorgeschoteld. De tweede groep kreeg gezond eten, maar had ook één uur per dag toegang tot lekkere snacks, zoals zoete koekjes, taart, spek en worstjes. De derde groep ratten kreeg gezond eten én kon de hele dag snacks te eten.
De ratten uit de derde groep kregen al gauw een voorkeur voor de snacks. Ze bleven er de hele dag van eten en ontwikkelden overgewicht. Ook lieten ze typisch verslavingsgedrag zien. Voor het onderzoek hadden ratten geleerd dat er gevaar dreigde als een bepaald licht scheen. Ze kregen dan een kleine stroomschok. De snackverslaafde ratten negeerden het licht en bleven gewoon dooreten.
Verslavingstherapie kan overeters helpen
Het onderzoek kan helpen om overgewicht te bestrijden. Om compulsief eetgedrag tegen te gaan kunnen bijvoorbeeld therapieën uit de verslavingszorg gebruikt worden. Ook lijkt het een goed idee om de continue toegang tot snacks te beperken, door bijvoorbeeld op scholen of andere publieke plaatsen alleen gezond eten te serveren.
Volgens de onderzoekers is er niks mis met af en toe een snack eten: “Het lijkt erop, zover wij het kunnen zien, dat het o.k. is om te genieten van snacks. Maar als je regelmatig teveel ervan eet, dan kan het mis gaan.”
Bron: Reuters en Nature Neuroscience

Geen opmerkingen:

Een reactie posten