woensdag 28 juli 2010

School bestrijdt misdaad met beter eten

Foto: siRRonWong (Flickr)
We wisten al dat wat we eten invloed heeft op hoe we eruit zien en hoe we ons voelen. Minder bekend is dat eten ook ons gedrag beïnvloedt. Dit gaat zelfs zo ver dat een schoolhoofd in Amerika de misdaad op haar school heeft aangepakt door het eten op school te veranderen. De website Treehugger meldt dat de school snoepautomaten heeft laten vervangen door waterkoelers, en hamburgers en friet door fruit en groente. “Nu er geen junkfood meer is, heeft schoolhoofd LuAnn Coenen een afname waargenomen van vandalisme en rotzooi. Bovendien is er geen politie meer nodig om in de gangen te patrouilleren. De leerlingen zijn kalm, sociaal betrokken en werken geconcentreerd aan hun opdrachten. Er komen nauwelijks nog problemen voor. En het enige dat mevrouw Coenen heeft gedaan is het beschikbare eten veranderen.”
Actie gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek
Het initiatief van schoolhoofd Coenen staat niet op zichzelf. Het maakt deel uit van een breder Amerikaans programma genaamd “Onderwijs voor Gezonde Kinderen” dat wordt gefinancierd met geld dat de overheid ontving na een schikking met de tabaksindustrie. Het programma werd de afgelopen 8 jaar bij steeds meer scholen uitgerold.
De actie van schoolhood Coenen is dan ook geen toevalstreffer, maar een zorgvuldig geplande actie op basis van wetenschappelijk onderzoek. Bekend is namelijk dat ons brein maar liefst 20% van onze energie verbruikt. Daarvoor heeft het een uiteenlopende reeks voedingstoffen nodig: vitaminen, mineralen en onverzadigde vetten. Die haalt het uit ons voedsel. Deze stoffen zitten echter niet in het snoep en junkfood dat veel kinderen op school eten. Hierdoor raken kinderen chronisch ondervoed, wat maakt dat ze hun energie nodig hebben om, in volgorde van belang: kritische orgaanfuncties te onderhouden, te groeien en tenslotte om sociaal en cognitief te functioneren.
Daarom gelden op de scholen waar het programma “Onderwijs voor Gezonde Kinderen” is uitgerold strenge eisen aan de voedingswaarde van voedselproducten. Ze mogen bijvoorbeeld niet meer dan 30% vetcalorieen bevatten (behalve noten en zaden) en maximaal 10% van de calorieën mogen van verzadigde vetten komen. De verkoop van snoep is bovendien verboden.
Dat klinkt streng, maar het maakt de scholen een stuk gezelliger.
Bron: Treehugger

Geen opmerkingen:

Een reactie posten