zondag 31 mei 2009

12 minuter regel

De 12 minuten regel kan helpen om te voorkomen dat je afgeleid raakt, of dat je je 'verliest' in een bepaalde taak.

Met Getting Things Done heeft David Allen de wereld laten kennismaken met de 2 minuten regel. Dat is een heel handig principe, maar tegenwoordig komt ook steeds meer van de 12 minuten regel.

Die 12 minuten regel geleerd door de Belg Johan D’Haeseleer. Hij verteld dat hij continue een kookwekker op z’n bureau heeft staan en die op 12 minuten instelt. Elke keer dat die kookwekker afloopt, zet hij ‘m opnieuw. Met een digitale kookwekker is dat trouwens een fluitje van een cent. Johan gebruikt die wekker om te voorkomen dat hij afgeleid raakt. Elke twaalf minuten even een herinnering: ben ik nog bezig met wat ik wilde gaan doen?

Een variant van de 12 minuten regel dus net iets anders: zet een digitale kookwekker op 12 minuten en gebruik die tijd om zoveel mogelijk e-emails te verwerken. Als de wekker afloopt bekijk je of je nog 12 minuten verder gaat met E-mail, of dat je iets anders gaat doen.

Dit helpt enorm om jezelf niet te verliezen in je e-mail. Als je niet uitkijk zit je twee uur achter elkaar mail te verwerken. En dat kan slopend zijn. Het werkt beter als je even wat anders ga doen en later weer naar je inbox terugkeer.

Bovendien kan je lekker effectief zijn, omdat je door de race tegen de klok flink tempo maakt. Het wordt een spelletje met jezelf. Veel leuker.

De 12 minuten regel dus. Probeer het eens. Ik ben benieuwd of het voor meer mensen werkt.

bron: nu.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten