Roomijs, Big Macs, frietjes en vette donuts eten tot je erbij neervalt, zonder een verhoogde kans op kanker, ontstekingen en suikerziekte te lopen. Onzin? De muizen van Harvard-onderzoeker Joseph Baur en collega’s kwamen ermee weg. Dankzij een dagelijkse dosis resveratrol, een bestanddeel van rode druiven en wijn.
'A shot of resveratrol a day, keeps the Grim Reaper away.' Het kan best de slogan zijn van een toekomstige reclamecampagne.Voor de duidelijkheid: de Grim Reaper noemen Nederlanders Magere Hein en resveratrol is volgens sommigen hét ingrediënt van het langverwachte jeugd- en gezondheidselixer. Deze week laat het bestanddeel van rode wijn en rode druiven weer van zich horen. In een Nature-artikel meldt een - zeer omvangrijke - groep onderzoekers dat het de gezondheid en levensduur bevordert van muizen, die zich wekenlang helemaal vol hebben mogen proppen met hoog-calorisch voedsel. Sterker nog, deze dikke muizen doen wat gezondheid betreft niet onder voor soortgenoten die een normaal dieet hebben gevolgd. Dankzij resveratrol.
De eerste auteur van het artikel in Nature is Joseph Baur en hij is verbonden aan de 'Medical School' van de Amerikaanse universiteit Harvard. Hij was niet de eerste die de wondere werking van resveratrol verkende. Gist, fruitvliegjes, het veelgeplaagde wormpje Caenorhabditis elegans en zelfs een vis moesten eraan geloven. Allemaal kregen ze een dosis van de polyfenol toegediend. En allemaal leefden ze langer en leken ze gezonder. De levens van de vissen werden met maximaal 59 procent verlengd en die van de gistcellen zelfs met 70.
Wetenschappers stonden te popelen om de wonderstof op een zoogdier uit te proberen en de muis was de eerste gelukkige. Baur en collega's kozen expres voor dieren van middelbare leeftijd, die muizen al hebben bereikt na één jaar. Een deel van de dieren gaven ze gewoon voedsel, een volgende groep zetten ze op een hoog-calorisch en dus dik makend dieet en een derde groep gaven ze eveneens vet voer, plus een dagelijkse shot resveratrol. 22,4 milligram per kilo lichaamsgewicht kregen de muizen.
Op het moment dat de proefdieren de respectabele leeftijd van 114 weken hadden bereikt, was een aanzienlijk deel van de muizen overleden. Maar liefst 58 procent van de vetgemeste muizen was niet meer, tegen 42 procent van de dieren die een normaal dieet volgden. In de groep die behalve dikmakers, resveratrol kreeg, was eveneens 42 procent gestorven. De onderzoekers berekenden dat resveratrol het risico om aan het vettige dieet te overlijden, met circa 30 procent verlaagde.
Dat was al heel mooi, maar hoe zat het met de lichamelijke conditie van de muizen? Die van de dikke dieren was niet zo best in ieder geval. Zij hadden steeds meer moeite met de oefeningen op de tredmolen en hun organen gingen zienderogen achteruit. Maar de resveratrol-muizen deden het prima. Hoewel ook zij dankzij hun voeding uitdijden, werden zij zelfs wat beter op de tredmolen. En hun organen zagen er hetzelfde uit als die van de muizen die geen dikmakers kregen.
Om uit te vinden hoe resveratrol dat allemaal voor elkaar kreeg, dook Baur in de genen. Uit zijn experiment bleek dat het bestanddeel van rode druiven en wijn een gunstige invloed heeft op allerlei processen in de cel, die bekend staan om hun levensverlengende werking. Een gen dat in de resveratrol-muizen bijvoorbeeld opvallend minder actief was dan in de 'gewone' dikke dieren, was Cidea. Bekend was al dat dieren waarin dit gen 'uit staat', beter bestand zijn tegen vetzucht en suikerziekte, schrijft Baur.
De volgende stap is natuurlijk een proef op mensen. Maar voor wie daar niet op wil wachten: resveratrol is al lang en breed verkrijgbaar via internet. De twee auteurs van een becommentariërend artikel in Nature, Matt Kaeberlein en Peter Rabinovitch van de Universiteit van Washington, adviseren echter even te wachten met het bestellen van grote hoeveelheden van de 'wonderstof'. Wie weet wat voor effecten die op lange termijn op het menselijk lichaam heeft, zeggen ze. Een glaasje wijn kan echter altijd, vinden ze. Maar let wel, een glas bevat slechts 0,3 procent van de dosis die Baur zijn muizen dagelijks gaf. En om er nou elke dag hele flessen doorheen te jagen, daar wordt een mens ook niet gezonder van.
Bron: noorderlicht Remy van den Brand
Geen opmerkingen:
Een reactie posten