woensdag 30 juni 2010

kunstmest uit rioolwater

Duurzame kunstmest uit rioolwater

Kunstmestkorrels gemaakt uit rioolwater. Bron: Ostara.
Voor de productie van ons voedsel worden enorme hoeveelheden kunstmest gebruikt, die naast kalium en stikstof vooral fosfor bevat. Wereldwijd wordt elk jaar ongeveer 17 miljoen ton fosfor uit erts gehaald en verwerkt tot kunstmest. De hoeveelheid fosfor in de wereld is eindig en deze stof zal over 50 tot 60 jaar schaars worden. En zonder fosfor geen voedsel.
De Canadese firma Ostara heeft zich gerealiseerd dat dit schreeuwt om een oplossing. Zij hebben een techniek ontwikkeld om uit rioolwater superschone kunstmest te kunnen maken. De rioolwaterzuivering is de ideale plaats om dit te doen omdat daar veel fosfor langskomt, voornamelijk afkomstig uit menselijke urine. Normaalgesproken wordt het fosfor op een andere manier uit het water gehaald en afgevoerd met rioolslib naar slibverbrandingsinstallaties. Na verbranding blijft het fosfor achter in de as en is niet meer bruikbaar als voedingsstof voor de landbouw.
In de nieuwe installatie wordt op een gecontroleerde manier magnesium toegevoegd aan het afvalwater zodat struviet gevormd wordt waarin het fosfor terechtkomt. Struviet is een vaste stof die bestaat uit fosfor, magnesium en stikstof, en de installatie is zó ontworpen dat er struvietkorrels uitkomen die voldoen aan de strenge eisen van de kunstmestindustrie. Dat betekent dat ze de juiste grootte, hardheid, en samenstelling hebben. Dit is cruciaal omdat het product in de mengmachines van de kunstmestfrabriek niet moet breken en er geen giftige stoffen zoals metalen of ziektekiemen in mogen zitten. Dat laatste is sowieso geen probleem; de struvietkorrels gemaakt uit rioolwater blijken 99.9% zuiver te zijn en zelfs een stuk schoner dan kunstmest uit een gewone fabriek.
De techniek is veelbelovend en duurzaam doordat voorkomen wordt dat fosfor als waardevolle meststof verlorengaat en er straks een tekort ontstaat. Bovendien is struviet uit afvalwater nu al goud geld waard en levert genoeg op om de nieuwe installatie snel terug te verdienen. Ostara heeft in Canada en de VS al enkele installaties geleverd en Grontmij zal dit jaar de technologie in Nederland testen en onder de aandacht brengen. Een eerste demonstratieproject op de zuivering van Olburgen is al succesvol afgerond
zie:hetkanwel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten