AMSTERDAM - Als je een stuk gereedschap gebruikt, beschouwen je hersenen dat instrument tijdelijk als een deel van je lichaam. Dat blijkt uit een experiment van Franse wetenschappers.
Onderzoekers van de Universiteit Claude Bernard Lyon gaven tientallen mensen een mechanische grijper waarmee ze op afstand spullen konden oppakken.
Na het gebruik van het gereedschap, vertoonden de lichaamsbewegingen van de proefpersonen een kleine afwijking. Ze deden er langer over om hun handen naar objecten toe te bewegen.
Ook hadden de proefpersonen het gevoel dat de lengte van hun arm was toegenomen. Wanneer ze twee keer kort werden aangeraakt bij hun middelvinger en bij hun elleboog, hadden ze het idee dat die plekken verder uit elkaar lagen dan voor het experiment.
Dagelijks leven
Volgens de wetenschappers bewijst hun experiment dat je hersenen een stuk gereedschap tijdens en vlak na het gebruik als een deel van het lichaam beschouwen. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.
Het vermogen van het menselijk brein om een instrument in te passen in het lichaamsbeeld is vermoedelijk erg belangrijk in het dagelijks leven. Door dit fenomeen is het bijvoorbeeld mogelijk om je tanden te poetsen zonder constant naar je arm en mond te hoeven kijken.
Controleren
“Dit vermogen om ons lichaamsbeeld aan te passen aan de instrumenten die we gebruiken, is de basis van het gebruik van gereedschap door de mens”, aldus hoofdonderzoekster Lucilla Cardinali op nieuwswebsite Physorg.
“Als het gereedschap eenmaal is opgenomen in je lichaamsbeeld, dan kun je het bewegen en controleren alsof het een deel van jezelf is.”
bron:nu.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten