dinsdag 19 mei 2009

nano technologie

Nanotechnologie voor intelligente producten

Met de introductie van nanotechnologie verwacht men producten zoals mobiele telefoons, kleding, auto’s en beveiligingscamera’s steeds ‘slimmer’ kunnen worden gemaakt, in de zin dat ze kunnen reageren op veranderingen in de omgeving of in de gemoedstoestand van de gebruiker. Denk bijvoorbeeld aan het ‘zien en lezen’ van onze gezichtsuitdrukkingen en het meten van lichaamstemperatuur en lichaamsgeur. Intelligente producten hebben twee extra functies nodig: zintuigen (sensoren) om veranderingen te signaleren en ‘armen en benen’ (actuatoren) om actie te ondernemen. Het vermogen om structuren te bouwen op nanoschaal is een belangrijke voorwaarde voor het creëren van intelligente apparaten die direct reageren op uiteenlopende behoeften en wensen.

Behalve slimmere mobiele telefoons, verwacht men voor 2015 een creditcard te lanceren die via een draadloze verbindingen met de bank alle uren van de dag je saldo laat zien. Voor 2015 zullen waarschijnlijk ook overal beveiligingscamera’s hangen die automatisch verdacht gedrag signaleren. (Bron: Rathenau-instituut: Nano- enquête, 2005).

 

Maatschappelijke aspecten

Privacy : om goed te kunnen functioneren, moeten intelligente apparaten en systemen veel weten over hun gebruiker. Dat kan uiteenlopen van de temperatuur van zijn badwater tot zijn voorkeur voor TV-programma’s of winkelgedrag. Wat gebeurt er met deze data? Is het nodig deze gegevens te beschermen tegen hackers bijvoorbeeld, maar ook tegen nieuwsgierige instanties? Zo ja, waarom? Waar verstaan we eigenlijk onder privacy?

Zeggenschap en verantwoordelijkheid : Wie beslist welke producten op de markt komen? Hebben mensen ook de mogelijkheid níet te kiezen voor intelligente producten en/of omgeving? Hoe worden onze gegevens (gezichtsuitdrukkingen bijvoorbeeld) geïnterpreteerd? Kan dit recht doen aan diversiteit?


bron:RUG

Geen opmerkingen:

Een reactie posten