dinsdag 7 september 2010

Nieuw onderzoek: biologisch is toch echt gezonder én lekkerder



Biologisch is vaak duurder. Toch kopen mensen biologische producten omdat ze denken dat het beter voor hen is. Tot nu toe ontbrak wetenschappelijk bewijs hiervoor. Maar een grondige, meerjarige studie naar aardbeien bewijst nu wat velen al dachten: biologisch eten is écht gezonder en lekkerder.
Biologische aardbeien bevatten meer anti-oxidanten en vitamine C
Amerikaanse wetenschappers van Washington State University hebben 2 jaar lang 26 veldjes met aarbeien intensief bestudeerd. Op 13 veldjes werden de aarbeien biologisch geteeld, op de andere dertien op de 'normale' manier. De vraag was: welke aardbeien zijn het lekkerste, het gezondst en het beste voor de grond? De wetenschappers gebruikten een groot aantal methoden om deze vragen te beantwoorden: van DNA analyse van de grond tot smaakpanels. Wat bleek: op alledrie de fronten scoorden de biologische aardbeien het beste.
De aardbeien van de biologische veldjes bleken meer anti-oxidanten en vitamine C te bevatten dan hun normaal geteelde zusjes. Dat is gezond, want anti-oxidanten en vitamine C, zeker van aardbeien, worden gezien als een belangrijke afweer tegen kanker. Daarnaast waren de planten zelf ook gezonder: ze begonnen bijvoorbeeld minder snel te schimmelen.
Op smaakgebied was het verschil tussen gewoon en biologisch minder groot. Toch werd een van de biologische aardbeirassen door een aantal smaakpanels beoordeeld als de zoetste en mooiste.
Gezonde grond levert gezonde producten
De wetenschappers keken ook grondig naar de kwaliteit van de grond na de aardbeienteelt. Uit analyse bleek dat de biologische veldjes meer mineralen bevatten. Ook was het bodemleven diverser én rijker. En dat is belangrijk: het gezegde "je bent wat je eet" geldt namelijk ook voor planten. Groenten die in goede grond geteeld worden, kunnen zich beter ontwikkelen en zijn beter bestand tegen ziektes.
Kortom, biologisch mag duurder zijn, maar de wetenschap toont aan: duur-koop is in dit geval goed-koop.
Bron: Grist

Geen opmerkingen:

Een reactie posten