dinsdag 21 september 2010

lezen, er zit meer in dan u denkt

Zieke mensen genezen door te lezen

Foto: schani (Flickr)
Lezen en genezen gaan al eeuwen samen. In het oude Egypte stonden bibliotheken bekend als psyches iatreion, sanatoria voor de ziel.
Het tijdschrift Ode bericht deze week hoe de wetenschap nu bewijst wat lezers en schrijvers allang weten: woorden bieden genezing en nieuwe energie voor lichaam en geest. Bibliotherapie – waarbij specifieke teksten worden gelezen die zijn afgestemd op specifieke situaties of aandoeningen – wint dan ook aan populariteit onder psychologen, artsen, bibliothecarissen en docenten.
Uit Amerikaans onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat patiënten met een borderline persoonlijkheidsstoornis zichzelf aanmerkelijk
minder vaak en minder ernstig verwonden als ze bij wijze van therapie een boekje moeten lezen over manieren om met hun stoornis om te gaan.
Volwassenen met astma of artritis merkten verder dat de ernst van hun symptomen afnam toen ze een dagboek gingen bijhouden over hun ergste ervaringen. Pubermeisjes met overgewicht die een roman voor hun leeftijdsgroep lazen over een tiener die ‘gezond en zelfstandig’ werd, vielen sneller af dan degenen die het boek niet hadden gelezen.
En uit een onderzoek in 2007 onder 112 arbeiders in een ertssmelterij in New Brunswick, Canada, bleek dat degenen die veel lazen beter waren beschermd tegen de gevolgen van loodvergiftiging. Allemaal hadden ze last van door lood veroorzaakte motorische stoornissen, maar de niet-lezers vertoonden meer intellectuele beperkingen door de hersenschade die dit zware metaal kan opleveren.
Positieve werking bij emotionele en fysieke klachten
Lichamelijke ziekten kunnen natuurlijk niet worden genezen door lezen alleen, maar de onderzoekers concludeerden dat lezen bijdraagt aan een ‘cognitieve reserve’ (CR): het vermogen van de hersenen om zichzelf te beschermen en zich aan beschadigingen aan te passen. CR is ‘uitvoerig bestudeerd bij andere neurologische aandoeningen als Alzheimer, andere vormen van dementie, beroertes, en traumatische hersenbeschadiging’, vertelt Margit Bleecker van het Center for Occupational and Environmental Neurology in Baltimore, die aan het onderzoek heeft meegewerkt. In alle gevallen ‘zijn patiënten met meer CR beter bestand tegen beschadiging van de hersenen’.
De therapeutische werking van lezen bij geestelijke problemen wordt verklaard door wetenschappers van het Dynamic Cognition Laboratory van de universiteit van Washington in St. Louis. Via hersenscans ontdekten zij dat bepaalde hersengedeelten die actief zijn bij het lezen van een verhaal ‘overeenkomen met de gedeelten die actief zijn als iemand diezelfde activiteiten in werkelijkheid uitvoert, bedenkt of waarneemt’. Onder het lezen slaan de hersenen een brug tussen feit en fictie. Men vermoedt dat boeken daarom zo invloedrijk zijn en ‘fungeren als een sleutel die de deur naar de binnenwereld van een persoon opent’.
‘Of het nu om lichamelijke ongemakken of kwalen gaat, emotionele conflicten of problemen, of moeilijkheden die uit sociale situaties in het gezin, op het werk of in de buurt voortkomen: door het lezen van boeken kunnen je gevoelens en je gedrag veranderen’, zegt Joseph Gold, voormalig docent Engels aan de universiteit van Waterloo in Ontario, Canada, en auteur van The Story Species: Our Life-Literature Connection.

bron:hetkanwel.net

dinsdag 7 september 2010

Nieuw onderzoek: biologisch is toch echt gezonder én lekkerder



Biologisch is vaak duurder. Toch kopen mensen biologische producten omdat ze denken dat het beter voor hen is. Tot nu toe ontbrak wetenschappelijk bewijs hiervoor. Maar een grondige, meerjarige studie naar aardbeien bewijst nu wat velen al dachten: biologisch eten is écht gezonder en lekkerder.
Biologische aardbeien bevatten meer anti-oxidanten en vitamine C
Amerikaanse wetenschappers van Washington State University hebben 2 jaar lang 26 veldjes met aarbeien intensief bestudeerd. Op 13 veldjes werden de aarbeien biologisch geteeld, op de andere dertien op de 'normale' manier. De vraag was: welke aardbeien zijn het lekkerste, het gezondst en het beste voor de grond? De wetenschappers gebruikten een groot aantal methoden om deze vragen te beantwoorden: van DNA analyse van de grond tot smaakpanels. Wat bleek: op alledrie de fronten scoorden de biologische aardbeien het beste.
De aardbeien van de biologische veldjes bleken meer anti-oxidanten en vitamine C te bevatten dan hun normaal geteelde zusjes. Dat is gezond, want anti-oxidanten en vitamine C, zeker van aardbeien, worden gezien als een belangrijke afweer tegen kanker. Daarnaast waren de planten zelf ook gezonder: ze begonnen bijvoorbeeld minder snel te schimmelen.
Op smaakgebied was het verschil tussen gewoon en biologisch minder groot. Toch werd een van de biologische aardbeirassen door een aantal smaakpanels beoordeeld als de zoetste en mooiste.
Gezonde grond levert gezonde producten
De wetenschappers keken ook grondig naar de kwaliteit van de grond na de aardbeienteelt. Uit analyse bleek dat de biologische veldjes meer mineralen bevatten. Ook was het bodemleven diverser én rijker. En dat is belangrijk: het gezegde "je bent wat je eet" geldt namelijk ook voor planten. Groenten die in goede grond geteeld worden, kunnen zich beter ontwikkelen en zijn beter bestand tegen ziektes.
Kortom, biologisch mag duurder zijn, maar de wetenschap toont aan: duur-koop is in dit geval goed-koop.
Bron: Grist

donderdag 2 september 2010

Leef langer door slechte gewoonten te veranderen

Het lijkt mosterd na de maaltijd: onderzoeken of roken, alcohol, slechte voeding en niet bewegen effect hebben op je levensduur. Dat weten we tenslotte al. Toch is er opnieuw een onderzoek gedaan en de uitkomsten zijn onverwacht beangstigend: een combinatie van deze vier zijn funest. Het kan je zelfs tot twaalf jaar van je leven kosten. Onderzoekers van de Noorse Universiteit van Oslo brachten gedurende twintig jaar de leefstijl van 4886 personen in kaart, waarvan er 1080 in die periode stierven.
De onderzoekers signaleerden dat bij elke slechte gewoonte het risico was toegenomen. Wanneer iemand rookte, teveel dronk, slecht at en weinig bewoog was de kans om te overlijden aan een hartziekte driemaal hoger. De kans op een fatale ziekte was zelfs viermaal verhoogd. De algemene conclusie was dat de vier slechte gewoontes gezamenlijk leiden tot een twaalf jaar kortere levensduur.
Multitasken de oplossing voor te weinig beweging
Dat is niet niks. Maar gelukkig kan je er iets aan doen: je kunt veranderen. Want je wilt jezelf natuurlijk niet het opgroeien van je kleinkinderen en het langdurig overwinteren in Benidorm ontzeggen. Geen zorgen: het hoeven geen tijdrovende, grote veranderingen te zijn. Zelfs met de kleinste aanpassingen in je dagelijkse routine verleng je jouw eigen levensduur. De oplossing voor te weinig beweging? Ga multitasken. Ga schoonmaken terwijl je met je moeder belt, of loop heen en weer tijdens een telefonische vergadering. Kijk je favoriete televisieprogramma terwijl je op de hometrainer staat en leef je uit op de dansvloer.
Verdeel en beheers
Geen zin om te stoppen met het wijntje na het eten? Dat hoeft ook niet. Vrouwen mogen gemiddeld vijf keer per week twee glazen wijn per dag drinken. Mannen gemiddeld vijf keer per week drie. En aangezien de effecten van alcohol het prettigst zijn na twee glazen, heb je ook niet meer nodig.
Dubbelzinnige groente
Snelle en gezonde recepten zijn makkelijk te vinden op internet. Maar wist je dat er in bepaalde groenten extra voedingsstoffen zitten die fatale ziekten helpen te voorkomen? Uien, bloemkool en broccoli bevatten bijvoorbeeld die de kans op kanker verlagen en lijnzaad verlaagt de kans op borstkanker. Knoflook is goed voor hart- en bloedvaten en aardbeien kunnen ontstekingsremmend werken.

Bron: Arch Intern Med, Medischdossier.org, zen-op-kantoor.net, Universiteit Twente, Sochicken.nl