maandag 19 april 2010

de uitwerking van fastfood.

Ben je vaak ongeduldig, ook als je overduidelijk alle tijd van je leven hebt? Dan eet je waarschijnlijk veel te veel hamburgers, friet en kroketten. Wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat het eten van fastfood zorgt voor een enorm ‘haast gevoel’, ook als we helemaal niet in een time squeeze zitten.
Onderzoekers van de universiteit van Toronto lieten voor hun studie ‘Je bent hoe je eet’ een grote groep studenten de logo’s van zes fastfoodketens zien: McDonalds, Burger King, KFC, Subway, Wendy’s en Taco Bell. De logo’s verschenen zo snel, dat deze door de proefpersonen niet letterlijk konden worden opgemerkt. Maar het effect bleek enorm.
Voor en na het zien van de logo’s werd de studenten gevraagd een stuk te lezen. De leessnelheid lag bij alle deelnemers na het zien van de fastfood-afbeeldingen stukken hoger dan voordat ze met de hamburgerketens werden geconfronteerd. Opvallend, zo stellen de onderzoekers: “Het is efficiënt om sneller te gaan lopen als je op weg bent naar een meeting, maar een uiting van ongeduld als je gewoon een wandelingetje in het park wilt maken.”
Opmerkelijk was ook dat alle studenten direct in de ban waren van tijdbesparende producten na het zien van de fastfoodlogo’s. Zo verkozen ze bijvoorbeeld een 3-in-1 huidverzorgingsproduct boven de afzonderlijke varianten, een broodrooster waar 4 boterhammen in kunnen boven een voor 2 sneetjes en een 2-in-1 shampoo boven een gewone shampoo.
Het eten van fastfood blijkt ook effect te hebben op onze bereidheid geld te sparen. We gaan eerder voor directe winst in plaats van rustig te wachten met het vooruitzicht in de toekomst een grotere winst te hebben.
Onderzoekers zijn enthousiast dat is aangetoond dat de manier waarop we eten van grote – meestal onbewuste - invloed is op onze bedrag en keuzes die niets met eten te maken hebben. Daarbij benadrukken ze dat alleen al het zien van een hamburgermerk de mens een opgefokt gevoel geeft. Laat staan het eten ervan. De resulaten van de studie worden gepubliceerd in het blad 'Psychological Science'.

donderdag 15 april 2010

CO2 uitstoot kan echt met 80% omlaag!

Na de stoommachine en internet krijgen we nu de overgang naar een wereld van schone electriciteit. NRC-Next opende vandaag met dit geweldige nieuws, dat nu eens niet werd beweerd door goeroes als Jeremy Rifkin, maar door de European Climate Foundation, op basis van een uitgebreid onderzoek waarvoor niet alleen consultancy bureau McKinsey werd ingeschakeld, maar ook onderzoekers van ECN, KEMA, de universiteit van Oxford, grote energiebedrijven en netwerkbeheerders. “We hebben ons uitsluitend gebaseerd op bestaande technologie&eumln. We nemen wat dat betreft een conservatief standpunt in”, zegt Jules Kortenhorst, directeur van de European Climate Foundation.
In de berekeningen zitten dus geen ‘luchtfietsende’ technologieën zitten als vierde generatie kerncentrales die hun eigen afval ‘opeten’, geen kernfusie en alleen de huidige, relatief eenvoudige technologie voor zonne-energie. Maar ondanks al die behoudendheid blijkt het dus nu al mogelijk om de uitstoot van broeikasgassen bijna tot nul terug te brengen.
Alle electriciteitsnetwerken aan elkaar koppelen
Belangrijke voorwaarde is wel dat alle Europese electriciteitsnetwerken aan elkaar gekoppeld worden, want zo neem je een van de grootste bezwaren van duurzame energie weg: het probleem met de piekbelasting. De wind kun je tenslotte niet aan- en uitzetten, als de vraag hoog is. Maar in een pan-Europees netwerk worden de pieken en dalen in de energievoorziniening meer in balans gebracht. Windvogel blogde al eerder op hetkanWel hoe een slim gestuurd duurzaam energienetwerk geschikt is voor piekbelasting. Deze bevindingen worden nu dus, op Europees niveau, bevestigd door de European Climate Foundation.
Desondanks zijn er nog wel wat ‘probleempjes’. De kabels tussen Spanje en Frankrijk zijn bijvoorbeeld 47 keer te klein om in Noord Europa optimaal van de zonne-energie in Spanje te profiteren. Verder vallen conflicten met burgers te verwachten, die vrezen voor electromagnetische velden bij hoogspanningskabels. En de kosten voor het opwekken van schone electriciteit op Europees niveau zullen verdubbelen.
Toch ziet de European Climate Foundation geen onoverkomelijke bezwaren. En langer wachten is geen optie, want daarmee lopen de kosten voor de investering alleen maar sneller op. Aan de slag dus, en we hebben een duurzame energiehuishouding in 2050.
De organisatie adviseert daarvoor de volgende energiemix:
- 40-80% duurzame energie(wind, zon, waterkracht, biomassa);
- 10-30% kernenergie;
- 0-30% fossiele brandstof in combinatie met opslag van CO2.

maandag 12 april 2010

Ben meester van je eigen toekomst?

Ben jij een kitten of een baby aapje?

mother orangutan with her babyAls een kitten verward of in gevaar is zal het niets doen behalve miauwen totdat de moeder komt en haar in veiligheid brengt. Een baby aapje daarentegen…

In tegenstelling tot de kitten, rent het baby aapje bij de eerste tekenen van gevaar naar de moeder toe, waar het   eenmaal aangekomen meteen op haar rug springt.
Waar de kitten passief is, is het baby aapje actief. Ik vind dit wel een vernieuwend voorbeeld. Het verhaal dat je slachtoffer of schepper bent van je situatie is een plat getreden pad, maar de boodschap is nog steeds erg actueel. Laat je anderen voor je beslissen of onderneem je actie om zoveel mogelijk invloed te krijgen op de dingen die je meemaakt?
Een mooi hierop aansluitend citaat van Tony Hawks uit het boek “Round Ireland with a Fridge”.
The trick is to be masters of our own destiny in so far as we have control, and take the rest on the chin with a wry smile.

Voor de mensen wiens Engels een beetje roestig is deze vrije vertaling:
De truc is om zoveel mogelijk meester te zijn van onze eigen toekomst en de rest te incasseren met een zure glimlach op ons gezicht.

Bron: Het idee van de kitten en het baby aapje verhaal kwam uit het boek “Thinkertoys” van Michael Michalko.

Bron : Crossroad Coaching

Ontgiften misschien niet zo onverstandig

Het inzicht dat we tegenwoordig bloot staan aan zo’n 80.000 chemische stoffen in de lucht, het water, ons eten en ons huis maakt veel mensen onrustig. We kopen ons dan ook arm aan gezondheidsvoedsel en ontgiftingsproducten. Maar helpen die ook? Volgens sommige organisaties, zoals het Engelse Sense about Science, zijn de producten pure ‘kwakzalverij’. Ons lichaam zou prima in staat zijn om afval op te ruimen, daar heeft het geen extra hulp bij nodig.
Het onafhankelijke tijdschrift Medisch Dossier komt op basis van uitgebreid wetenschappelijk onderzoek tot een ander inzicht. Het ontgiftingsvermogen van het lichaam verschilt volgens de redactie per persoon. En bij ongeveer de helft van de mensen werkt het onvoldoende voor een adequate reiniging.
Ontgifting is een complex proces dat in het kort als volgt werkt: onder invloed van enzymen kan gif zich binden aan actieve stoffen die dit uit het lichaam verwijderen voor het schade aanricht. Hoofdredacteur van Medisch Dossier, Lynne Mc Taggert: ‘Vergelijk het met personeel van een kernreactor dat kernafval steeds zorgvuldig verwijdert voordat het de omgeving besmet. Als dit niet heel zorgvuldig gebeurt kan de schade voor de omgeving uiteindelijk groter zijn dan het afval op zich. Of dat lukt, is afhankelijk van een groot aantal factoren: aangeboren aanleg, voeding, leefomgeving, zowel binnens- als buitenshuis, enzovoort.’
Aangezien we dagelijks bloot staan aan ongekend veel giftige stoffen kan ieders lichaam wel een beetje hulp gebruiken bij ontgifting, volgens Medisch Dossier. Om te ontgiften moet je lichaam gifstoffen uitscheiden en moet je verder contact hiermee vermijden. Voor hulp kun je het beste een therapeut raadplegen. Die kan individuele factoren als lichaamsbelasting, voedselovergevoeligheid en werking van de spijsvertering beoordelen. Heb je een ernstige kwaal, zoals hartziekte of een andere aandoening, dan moet je uitsluitend onder toezicht proberen te ontgiften. Anderen kunnen baat hebben bij deze tips:
Lichaamsbeweging: stimuleert het afvoersysteem van het lichaam. Een enkele fietstraining kan het gehalte aan ontgiftingsenzymen al verdubbelen.
Saunabaden: bevorderen het zweten waarbij via de huid afvalstoffen worden afgevoerd. Gewone saunabaden kunnen helpen, maar speciaal geadviseerd wordt de infrarood sauna, waarbij de straling direct in het lichaam wordt opgenomen.
Kruivormige groenten: broccoli, kool, bloemkool en waterkers zijn rijk aan isothiocyanaat, een chemische verbinding die de werking van ontgiftingsenzymen en antioxidanten stimuleert.
Uien, knoflook en prei zijn bekende lichaamsreinigers met een antioxidante werking.
Vezels kunnen zich binden aan gif in het lichaam en op die manier helpen dit af te voeren.
Groene thee is een krachtig reinigingsmiddel. Bij statistisch onderzoek zag men een relatie tussen het drinken van zo’n drie koppen groene thee per dag en een afname van het risico op kanker bij mannen en vrouwen.
Lees meer tips, wetenschappelijke inzichten, en medische adviezen over ontgiften in Medisch Dossier, april 2010. Een abonnement op Medisch Dossier kost € 3,25 per maand!

het is toch een beetje lente

vrijdag 2 april 2010

Junk food net zo verslavend als sigaretten en cocaïne

Heb je moeite om chocoladerepen of snacks te laten staan? Voel je niet al te schuldig, want misschien ben je wel verslaafd. Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat calorierijke producten zoals snacks dezelfde verslavende werking kunnen hebben als roken of drugsgebruik.
Snacks hebben verslavende werking
Wetenschappers van de Scripps Research Institute in de VS komen tot deze conclusie dankzij hun onderzoek naar ratten. Zij voerden drie groepen ratten een verschillend menu. De ene groep kreeg alleen gezond eten voorgeschoteld. De tweede groep kreeg gezond eten, maar had ook één uur per dag toegang tot lekkere snacks, zoals zoete koekjes, taart, spek en worstjes. De derde groep ratten kreeg gezond eten én kon de hele dag snacks te eten.
De ratten uit de derde groep kregen al gauw een voorkeur voor de snacks. Ze bleven er de hele dag van eten en ontwikkelden overgewicht. Ook lieten ze typisch verslavingsgedrag zien. Voor het onderzoek hadden ratten geleerd dat er gevaar dreigde als een bepaald licht scheen. Ze kregen dan een kleine stroomschok. De snackverslaafde ratten negeerden het licht en bleven gewoon dooreten.
Verslavingstherapie kan overeters helpen
Het onderzoek kan helpen om overgewicht te bestrijden. Om compulsief eetgedrag tegen te gaan kunnen bijvoorbeeld therapieën uit de verslavingszorg gebruikt worden. Ook lijkt het een goed idee om de continue toegang tot snacks te beperken, door bijvoorbeeld op scholen of andere publieke plaatsen alleen gezond eten te serveren.
Volgens de onderzoekers is er niks mis met af en toe een snack eten: “Het lijkt erop, zover wij het kunnen zien, dat het o.k. is om te genieten van snacks. Maar als je regelmatig teveel ervan eet, dan kan het mis gaan.”
Bron: Reuters en Nature Neuroscience