woensdag 13 januari 2010

mannen en de penopauze

Opvliegers, wisselende stemmingen en geen zin in seks: dat zijn de bekende symptomen van vrouwen in de overgang. Maar wist je dat 1 op de 3 mannen ook overgangsverschijnselen heeft? Jawel; de peno-pauze bestaat!
Andropauze of penopauze maakt dat het testosteronpeil daalt en het oestradiolhormoon toeneemt.
In tegenstelling tot de menopauze is de overgang bij de man een veel geleidelijker verlopend proces. Vanaf dertig jaar zou het testosteron niveau gemiddeld met tien procent per jaar omlaag gaan. Ook de toename van het vrouwelijk hormoon oestrogeen zou verantwoordelijk zijn voor de overgangsperikelen.
Net als vrouwen, ondervinden mannen hinder van de overgang. De gevolgen zijn: een verminderd libido, erectieproblemen of impotentie, depressieve buien, vermoeidheid, emotionele en gedragsveranderingen, mindere spiermassa en kracht, haaruitval in de oksels, prostaatproblemen of botontkalking.
Overgewicht maakt van een man een ‘oestrogener’, onder andere door het enzym aromatase dat in vet testosteron omzet naar oestrogenen. Overgewicht wordt op alle leeftijden geassocieerd met een laag testosteron niveau.
Een belangrijke rol in de hormoonstofwisseling wordt gespeeld door het P 450 systeem. Dit bevindt zich voor een groot gedeelte in de lever en is betrokken bij het ontgiften van hormonen, chemicaliƫn, medicijnen en metabolische afvalproducten.
Zink verlaagt het niveau van het enzym aromatase waardoor een gunstigere testosteron-oestrogeen ratio ontstaat. Zink is ook nodig voor een goede functie van de hypofyse. Deze is verantwoordelijk voor de afgifte van hormonale signalen aan de testes zodat deze de testosteronproductie kan stimuleren.
Zink is belangrijk voor testosteron, maar testosteron is ook belangrijk voor zink omdat het er voor zorgt dat voldoende zink in de weefsels wordt vastgehouden.
Flink alcoholgebruik geeft een dramatische verhoging van oestrogenen. Alcohol gaat de werking van het P450 ontgiftingssysteem tegen en verlaagt het zinkniveau.
Met andere woorden: een gezond gewicht, goede voeding en niet teveel zuipen zorgen ervoor dat mannen minder last ondervinden van hun dalende testosteronpeil. En zo hebben we allemaal wat..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten