dinsdag 30 juni 2009

weer de kerk!!! tijden veranderen??

Bring-your-gun dag in kerk VS
Om het recht op wapenbezit te 'vieren' en zich te verweren tegen eventuele maatregelen van president Barack Obama, organiseert een pinkstergemeente in Kentucky een 'bring-your-gun-to-church'-dag. Voorganger Ken Pagano van de New Bethel Church in Louisville, Kentucky, roept zijn gelovigen op volgende week met hun wapens naar de kerk te komen. Op zaterdag 4 juli, Onhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten, zal hij dan een 'wapenviering' houden. "God en wapens behoren tot de fundamenten van dit land," aldus Pagano. De viering, die onder meer zal bestaan uit de verloting van een pistool, is georganiseerd tegen de achtergrond van grote bezorgdheid onder wapenliefhebbers over de bedoelingen van president Obama. Hoewel de president geen enkel initiatief voor beperking van het recht op wapenbezit heeft aangekondigd, verwacht de National Rifle Association (NRA) dat hij wel daartoe zal overgaan. De NRA, die zijn ledental met dertig procent heeft zien stijgen, voerde vorig jaar een miljoenencampagne tegen Obama. De wapenverkoop in de VS is sinds zijn aantreden enorm gestegen. Pinkstervoorganger Pagano ziet kritiek op zijn viering als een aanval op het christelijk geloof. "Het gaat hen niet om de wapens, ze willen het evangelie zelf aanvallen. Dat waar ik mee bezig ben, is een kruistocht geworden."

nederlandse vonds

zaterdag 27 juni 2009

de grondoorzaak


Zelf-belangrijkmaking

Ons egocentrisme of "zelfbelangrijkmaking" is de belang- rijkste grond-oorzaak van alle strijd, lijden en ellende in de wereld . . . . .

Want egocentrisme is de grond-oorzaak van alle machts- honger, machtsstrijd, uitbuiting, overheersing, vernedering, agressie, wraak, geweld en vernietiging . . . . .


bron: zie

vrijdag 26 juni 2009

Trimbos instituut zet internet in

Mentaal Vitaal

Mentaal Vitaal, een samenhangend aantal projecten om mentale gezondheid te bevorderen, en depressie te voorkomen


Samen werken aan mentale kracht

Mentaal Vitaal zet internet in om depressie te bestrijden en een gezonde leefstijl te bevorderen.
De mogelijkheden van preventie en behandeling via internet zijn veelbelovend. Een recente studie van het Trimbos-instituut toont aan dat internetbehandeling resultaat oplevert en de kostenbesparende mogelijkheden groot zijn.

Wat wil Mentaal Vitaal bereiken?

  • Preventie van depressie bereikt zoveel mogelijk mensen: van 4.000 mensen naar 42.000 mensen in de periode 2008 - 2010.
  • Preventie van depressie bereikt vooral jongeren, allochtonen en groepen met een lage sociaal economische status.
  • Meer mogelijkheden om preventie van depressie laagdrempelig aan te bieden tegen relatief lage kosten.
  • Meer burgers hebben een mentaal gezonde leefstijl.
  • De kosten blijven beheersbaar.

Mentaal Vitaal wil dit bereiken door een aantal projecten uit te voeren.

zie ook:trimbos instituut

verschil moet er wel zijn


Het verschil tussen ochtend- en avondmensen

De mensheid is kort door de bocht verdeeld in twee groepen: je hebt ochtendmensen en avondmensen. Vaak wordt het gezien als een gevoel maar nu is wetenschappelijk bewezen dat de hersenen van ochtend- en avondmensen ook echt anders werken. Ochtendmensen pieken om 9.00 uur in de ochtend, avondmensen juist rond 21.00 uur 's avonds. Ochtendmensen voelen zich doorgaans de gehele dag sterker, bij avondmensen moet de kracht als het ware opstarten en neemt gedurende de dag toe.

Wetenschappers van de universiteit van Alberta in de Verenigde Staten kwamen tot deze conclusie na uitgebreid onderzoek van 18 mensen. Zij beantwoordden vragen over hun gewoontes en dagritme en werden op vier tijdstippen onderzocht. Zo werd gekeken naar de hoeveelheid kracht die een spier kan ontwikkelen op verschillende tijdstippen en werden hersencellen gestimuleerd. Uiteindelijk willen de onderzoeker proberen of ze van ochtendmensen avondmensen kunnen maken en vice versa. Avondmensen hebben relatief vaker last van slapeloosheid.

bron:gezondheidsplein.nl

donderdag 25 juni 2009

eten van vet voedsel

Vet voedsel vergroot het hongergevoel


Van vet voedsel zal je niet snel een vol gevoel krijgen. Als je vet voedsel eet, zal je namelijk alleen maar meer honger krijgen.

Dat blijkt uit onderzoek van de University of Cincinnati. De onderzoekers ontdekten dat het eten van vet voedsel het hongergevoel vergroot.

Door het eten van vet voedsel neemt het hormoon ghreline namelijk toe. Dit hormoon bevordert de eetlust.

Tot nu toe werd er vanuit gegaan dat het hormoon pas in werking zou treden bij een lege maag of als er weinig gegeten wordt. Maar nu blijkt dat als je vet eet, je hersenen een signaal krijgen dat ze deze vetten op moeten slaan. Deze vetten worden opgeslagen op de buik, de heupen en de dijen.


Het ghrelinegehalte blijkt alleen maar te stijgen als je verzadigde vetten eet. Onverzadigde vetten activeren het hongerhormoon niet.

Tek parmakla 4 ceviz deldi, Ho Eng Hui 55 yaşında, Malezya

de geest stuurt nog steeds het lichaam

Watch animals being hypnotised!- Supernatural - BBC Earth

Ook dieren........

woensdag 24 juni 2009

Zonkracht sterk de komende dagen


Deze week is het gevaarlijk om zonder zonbescherming in de zon te zitten. KWF Kankerbestrijding waarschuwt voor de extra zonkracht.

De UV-straling is de komende dagen zo krachtig, dat je beter niet onbeschermd naar buiten kan gaan.

Waarschuwingen

KWF Kankerbestrijding is tevreden over het nut van de sms-berichtjes die sinds vorig jaar worden verstuurd met waarschuwingen voor de zon.

Als het KNMI een zonkracht verwacht van 7 of hoger, krijgen de abonnees een waarschuwing om de zon te mijden. Vorige week werd het eerste bericht van dit jaar verstuurd. KWF Kankerbestrijding verwacht deze week drie keer een berichtje te verzenden.

Het KWF raadt dan af om tussen 12 en 15 uur in de zon te gaan zitten. Een kwartier in de zon zou al genoeg kunnen zijn om te kunnen verbranden.

Gevoelige huid

Te lang in de zon zitten, kan leiden tot huidkanker. Ga je toch de zon in? Smeer je dan goed in en zet een zonnebril en hoed of pet op. Vooral jonge kinderen moeten goed worden ingesmeerd.

Vooral mensen met een gevoelige huid krijgen het advies om niet alleen op het strand, maar ook als ze op straat lopen of in de tuin werken hun huid af te dekken of zonnebrandcrème te gebruiken.

dinsdag 23 juni 2009

Brein beschouwt gereedschap als tijdelijk lichaamsdeel

AMSTERDAM - Als je een stuk gereedschap gebruikt, beschouwen je hersenen dat instrument tijdelijk als een deel van je lichaam. Dat blijkt uit een experiment van Franse wetenschappers.

Onderzoekers van de Universiteit Claude Bernard Lyon gaven tientallen mensen een mechanische grijper waarmee ze op afstand spullen konden oppakken.

Na het gebruik van het gereedschap, vertoonden de lichaamsbewegingen van de proefpersonen een kleine afwijking. Ze deden er langer over om hun handen naar objecten toe te bewegen.


Ook hadden de proefpersonen het gevoel dat de lengte van hun arm was toegenomen. Wanneer ze twee keer kort werden aangeraakt bij hun middelvinger en bij hun elleboog, hadden ze het idee dat die plekken verder uit elkaar lagen dan voor het experiment.

Dagelijks leven

Volgens de wetenschappers bewijst hun experiment dat je hersenen een stuk gereedschap tijdens en vlak na het gebruik als een deel van het lichaam beschouwen. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.

Het vermogen van het menselijk brein om een instrument in te passen in het lichaamsbeeld is vermoedelijk erg belangrijk in het dagelijks leven. Door dit fenomeen is het bijvoorbeeld mogelijk om je tanden te poetsen zonder constant naar je arm en mond te hoeven kijken.

Controleren

“Dit vermogen om ons lichaamsbeeld aan te passen aan de instrumenten die we gebruiken, is de basis van het gebruik van gereedschap door de mens”, aldus hoofdonderzoekster Lucilla Cardinali op nieuwswebsite Physorg.

“Als het gereedschap eenmaal is opgenomen in je lichaamsbeeld, dan kun je het bewegen en controleren alsof het een deel van jezelf is.”

bron:nu.nl

donderdag 18 juni 2009

Mening van de groep bepaald wie je vrienden worden

Vriendschap wordt vaak gezien als een vrijwillige keuze, maar dat is maar deels waar. Dat stelt psycholoog Maarten Selfhout van de Universiteit Utrecht. Volgens Selfhout vormt een groep jongeren snel een mening over twee jongeren die elkaar in die groep ontmoeten. Dit groepsbeeld bepaalt sterk of de twee ook vrienden zullen worden, onafhankelijk van het beeld dat de jongeren zelf van elkaar hebben, aldus de onderzoeker. Jongeren ontmoeten elkaar meestal in groepsverband, zoals tijdens het uitgaan of op school. Volgens de onderzoeker zijn jongeren zich erg bewust van het beeld dat de groep van hen heeft gevormd en passen ze hun gedrag daarop aan. Als de groep vindt dat de nieuwe groepsleden op elkaar lijken, dan zoeken deze jongeren ook meer contact met elkaar. Selfhout zegt dat een eerste indruk erg belangrijk is. Al direct bij de eerste ontmoeting wordt een indruk van de persoonlijkheid van de ander gevormd, die hardnekkiger is dan de werkelijkheid. Verder zegt de onderzoeker dat het beeld van de groep minstens zo belangrijk als het beeld dat de betrokkenen individueel van elkaar hebben. Het beeld dat jongeren van anderen vormen, komt dus maar gedeeltelijk overeen met de echte persoonlijkheid van deze personen. En dit groepsbeeld blijkt wel meer van invloed op de keuzes van vrienden te zijn.
bron: de Pers

dinsdag 16 juni 2009

zondag 14 juni 2009

Jongen geraakt door meteoriet

De kans dat een mens geraakt wordt door een meteoriet, wordt geschat op één op de 100 miljoen. Een jongen in Groot-Brittannië overkwam het. De meteoriet raakte de 14-jarige Gerrit Blank op zijn hand en sloeg daarna een gat in de stoep. De steen uit de ruimte was maar een halve centimeter groot, maar had een enorme snelheid. Waarschijnlijk was de meteoriet veel groter, maar verdampte het grootste deel in de dampkring. De kans dat een meteoriet een mens raakt is dus heel klein. Toch zijn wel eerdere incidenten bekend. Een Amerikaanse vrouw werd in 1954 door een vier kilo zware meteoriet geraakt terwijl ze lag te slapen. Ook zou in 1650 een monnik zijn geraakt in Milaan. In Zweden kwamen in 1674 twee zeelieden om toen hun boot getroffen werd door een steen uit de ruimte

dinsdag 2 juni 2009

vrouwen perfectionistischer

AMSTERDAM – Vrouwen hebben vaker dan mannen het gevoel dat zij tekortschieten, thuis of op het werk. Dat zeggen Amerikaanse onderzoekers nadat zij 288 volwassenen bestudeerden op perfectionisme.

Dat meldt de Britse Marie Clairemaandag, naar aanleiding van de studie die werd uitgevoerd aan de Auburn University in Alabama.

Lager

Zo heeft 38 procent van de vrouwen het gevoel dat zij de standaarden die zij op werkgebied voor zichzelf stelt, niet haalt. Bij mannen ligt dit aantal met 24 procent een stuk lager.Click here to find out more!

De verdeling binnen het huishouden is al niet veel anders. Op dit vlak zegt 30 procent van de vrouwen tekort te schieten, tegen 17 procent van de mannen.

Onverwacht

Onderzoekster Jacqueline Mitchelson, verbonden aan de Auburn University, zegt verrast te zijn door de resultaten."Geen van de onderzoeken die ik heb gezien en die over perfectionisme gaan laten een verschil tussen mannen en vrouwen zien”, zegt ze. “Het kwam erg onverwacht. Ik weet niet waar het vandaan komt, daarvoor moeten we eerst meer onderzoek doen.”

Deelnemers

Alle deelnemers aan het onderzoek werken 20 uur per week of meer en hebben verplichtingen binnen het gezin.

maandag 1 juni 2009

Geluidsoverlast door buren, wat mag en wat kan

Een van de grootste bronnen van geluidsoverlast, na het wegverkeer, zijn buren. Het is natuurlijk heel vervelend als uw buren zoveel geluid produceren dat u hierdoor niet meer prettig kunt wonen. Maar wanneer is er sprake van teveel geluidsoverlast en wat kunt u er tegen ondernemen.


Geluidsoverlast en de wet

We wonen in Nederland zo dicht op elkaar dat het vrijwel onmogelijk is de buren niet te horen, ook normale geluiden dringen regelmatig tot de woning door en uiteraard kunt u ook hier last van hebben. U kunt echter pas actie ondernemen tegen het geluid als er een wet of regel wordt overtreden of als de geluidsoverlast voorkomt uit “onrechtmatig handelen”. De wet bepaald over dit soort geluidsoverlast dat de aard, ernst, duur en de omvang van de geluidshinder en de daardoor veroorzaakte schade bepalen of de geluidsoverlast ook daadwerkelijk juridisch kan worden aangepakt.

De geluidsgrenzen voor particulieren woningen, gemeten aan de gevel, zijn als volgt:
gemiddeld piekbelasting
  • overdag (07.00 - 18.00) 50 dB(A) 70 dB(A)
  • 's avonds (18.00 - 23.00) 45 dB(A) 65 dB(A)
  • 's nachts (23.00 - 07.00) 40 dB(A) 60 dB(A)
Deze normen gelden niet voor bijzondere situaties. Als er gemiddeld per etmaal hogere geluidswaarden worden gemeten dan kan de geluidsoverlast die u ondervindt onrechtmatig zijn.

Een tweede regeling is te vinden het wetboek van strafrecht (artikel 431). Dit artikel verbiedt nachtelijk burengerucht. De controle op naleving van deze bepaling berust bij de politie en deze kan dan ook een boete geven aan overtreders van dit artikel. Richtbedrag voor deze boete is € 90,00.

Wat kunt u doen tegen dit burengerucht

Alhoewel u natuurlijk gelijk drastische maatregelen kunt nemen is het volgende stappenplan aan te bevelen om uw probleem op te lossen.

  • Neem eerst contact op met de buren die de overlast veroorzaken
  • Indien het contact niets oplevert is het van belang dat u een dossier gaat vormen waarin u nauwkeurig bijhoudt wanneer, hoelang en in welke vorm de overlast plaats vindt.
  • Meldt schriftelijk bij de overlastgever dat u een dossier aanlegt
  • Ga na of andere buren ook overlast hebben van de overlastgever zodat u mogelijk samen actie kunt ondernemen
  • Zoek een vorm van bemiddeling door bijvoorbeeld politie of de woningbouwvereniging
  • Onderneem juridische stappen, al dan niet via de verhuurder

Contact opnemen met de overlastgever

Soms zijn mensen zich er totaal niet van bewust dat bepaald gedrag overlast oplevert voor anderen. Het is dan ook goed mogelijk dat de overlast alleen al door een vriendelijk gesprek kan worden verholpen. Wellicht is het ook mogelijk dat u samen een tussenweg vindt waardoor beide partijen tevreden zijn. Er zijn vele simpele oplossingen die de geluidsoverlast kunnen verminderen zoals bijvoorbeeld andere vloerbedekking of het trillingsvrij ophangen van geluidsboxen.

Vorm een dossier

Indien een goed gesprek met de buren niet helpt zult u andere stappen moeten gaan ondernemen. Hiervoor is het van belang dat u over de nodige informatie beschikt om de overlast te kunnen aantonen. Het vast leggen van de overlast is dan ook van groot belang. Wellicht is het mogelijk om samen met anderen die ook overlast hebben een dossier aan te leggen. Hou in ieder geval in uw dossier over een lange periode alle incidenten, klachten en eventuele politieoptredens bij. Hoe meer getuigen, hoe beter. Hou ook gemaakte afspraken bij en noteer wanneer deze worden geschonden.

Zoek bemiddeling

Ga naar de politie of dien een klacht in bij de woningbouwvereniging.
Veel wijken hebben een wijkagent die als bemiddelaar kan optreden in het conflict. Helpt dit niet of is deze wijkagent niet aanwezig dan kan de politie alleen optreden als er sprake is van nachtelijke overlast of als in de algemene plaatselijke verordening is vastgelegd dat burengerucht strafbaar is. De politie kan dan een boete uitdelen of, na waarschuwing, geluidsapparatuur of muziekinstrumenten in beslag nemen.

Ook de woningbouwvereniging zal doorgaans eerst trachten om te bemiddelen in het conflict. Een woningbouwvereniging is verplicht u rustig woongenot te bieden en zal dus vaak al het mogelijke doen om deze verplichting na te komen, beginnende bij overleg met betrokken partijen. Gaat het echter om huurders die structureel geluidsoverlast veroorzaken dan kan de woningbouwvereniging ervoor kiezen de huurovereenkomst op te zeggen. Mocht de woningbouwvereniging hieraan niet willen meewerken, ook niet na het verzoek van meerdere huurders, dan zal alsnog een advocaat ingeschakeld moeten worden.

Tenslotte zouden ook conciërges, stadswachten, huismeesters of buurtvaders of buurtbemiddelaar nog kunnen bemiddelen in het conflict

Naar de rechter

Indien u op grond van uw dossier van mening bent dat uw buren onrechtmatig handelen, zoals hierboven omschreven en eerder genoemde maatregelen geen oplossing boden, dan kunt u een civiele procedure starten bij de rechtbank. U zult hiervoor een advocaat in moeten schakelen. De rechter zal in zijn beslissing uw belang en het belang van de tegenpartij afwegen, de uitkomst van de procedure is dus altijd onzeker. De rechter kan de overlastgever een verbod opleggen, indien er niet aan het verbod wordt voldaan moet de tegenpartij een dwangsom betalen. Op zich lijkt dit ideaal, heeft de overlastgever echter geen geld of inkomen dan schiet u hier dus niets mee op.

bron:info.nu

Lawaai maakt de motorrijder gehaat

Een opgevoerde brommer met snelle, en lawaaiige uitlaat. Dertig procent van de Nederlanders zegt hinder te ondervinden van het lawaai dat brommers en motoren produceren.


Ron kan het niet helpen. Als hij op een mooie zondagochtend - krantje op schoot, kop koffie erbij - wéér opschrikt van brullende motoren, krijgt hij de meest wrede fantasieën. Dan stormt hij in gedachten naar buiten, mitrailleur in de aanslag.

En dan? "Nou ja", verontschuldigt hij zich. "De rest kan je wel raden." 

Afgelopen weekend was het weer eens raak. Tientallen motoren met keihard knetterende uitlaten passeerden zijn huis in Gouda richting rivierdijk. Geen ontkomen was er aan. Binnen trilde hij van de bank, in zijn achtertuin was het lawaai nog harder. 

Dus ergert Ron, die uit angst voor 'ruige motortypes' niet met zijn achternaam in de krant wil, zich kapot. Hij houdt in de lucht fictief een motorstuur vast, en geeft met rechts een dot gas. "Wrrrhooeemm, wrrrhooemm, zo gaat het" , zegt hij. "De hele dag door. Terreur, noem ik het. Ze zetten hier lekker het gas open om extra veel herrie te maken. Heel intimiderend." 

Hij vindt zichzelf geen zeur. De halve buurt heeft last van het lawaai, weet hij. De motoren die voor zijn huis scheuren, maken veel meer herrie dan wettelijk toegestaan. Dat weet hij zeker. En het ergste is: de politie doet er niets aan. "Ik denk dat motoragenten dat geluid wel mooi vinden." 

Motoren en brommers voeren al jaren de lijst aan van meest irritante geluidsoverlast. Veel Nederlanders ergeren zich meer aan blèrend motorgeluid dan aan vliegtuigherrie of lawaaiige buren, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Negentien procent ondervindt zelfs ernstige hinder van brommers. Bij motoren is dat elf procent. 

Voornaamste bron van ergernis: de uitlaat. Europese regels schrijven keurig voor hoeveel geluid elk type mag maken op de openbare weg. Tachtig decibel geldt zo'n beetje als bovengrens, gemeten vlakbij de uitlaat. Dat is te vergelijken met een drukke verkeersweg op ongeveer tien meter afstand. 

"Maar sommige malloten vinden het stoer om er illegaal een andere uitlaat op te zetten" , zegt Jan den Waal van de auto- en motorbrancheorganisatie BOVAG. "Die zijn toegestaan op circuits en crossbanen, dus je kunt ze overal kopen. Het is een kleine groep die het verpest voor de rest." 

Hetzelfde geldt voor brommers. Opvoersetjes zijn nog steeds overal te koop, in winkels en op internet. "Een brommer zou je eigenlijk niet eens moeten horen" , zegt Jan Kuiper, directeur van de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG). "Maar ja, als ze er een dikke kachelpijp op zetten, wordt het een ander verhaal." 

Afgaande op internetforums is die groep 'malloten' toch aanzienlijk. Het wemelt van berichten over het 'heerlijke geluid' van een bepaald type sportuitlaat. Anderen adviseren de demper te verwijderen, zodat die lekker veel herrie maakt. Een 'open pijp' gromt keihard, valt te lezen. En wie echt een 'blèrpijp' wil hebben, boort gewoon gaten in zijn uitlaat. 

Angst voor de politie is onnodig. Want, zo staat op de forums, die let er toch niet op. Het Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt dat. Volgens een woordvoerder wordt er 'niet echt intensief op gelet'. Alle aandacht gaat uit naar de verkeersveiligheid, zoals controles op snelheid en het dragen van een helm. Ondertussen worstelt het kabinet met het dossier knalpijpen. Minister Jacqueline Cramer (Milieu) lanceerde afgelopen najaar het idee een soort geluids-APK in te voeren. De suggestie verdween echter snel van tafel na tussenkomst van Camiel Eurlings (Verkeer). Het zou te veel rompslomp geven. Sindsdien wordt onderzoek verricht. 

Volgens BOVAG en de Nederlandse Stichting Geluidshinder is de oplossing eenvoudig: stevige boetes uitdelen. In Duitsland wordt wel scherp gecontroleerd op lawaai, stelt de BOVAG. In Nederland kan dat ook; de politie beschikt over de benodigde apparatuur. 

"Waarom hebben we in godsnaam anders die regelgeving?", vraagt Kuiper van de NSG zich af. 

Nico Perk, voorzitter van de belangenorganisatie voor motorrijders MAG, wil ook maatregelen tegen de lawaaimakers. Maar een geluids-APK is onzin, zegt hij. Die kan door elke sleutelaar eenvoudig worden ontdoken. Scherpere geluidsnormen zijn ook nutteloos, zolang de politie niet optreedt. Hij zucht eens diep: "Hoe vaak ik me op verjaardagen niet moet verdedigen vanwege een paar randdebielen."


Lawaai- toppers

De vijfjaarlijkse lijst die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceert over meest voorkomende geluidshinder wordt al jaren aangevoerd door brommers en motoren.

Het laatste onderzoek werd uitgevoerd in 2003. Volgend jaar verschijnt een nieuwe versie.

De ranglijst voor verkeerslawaai uit 2003, met percentage ernstig gehinderden: 1. Brommers, 19 procent 2. Motoren, 11 procent 3. Vrachtwagens, 10 procent 4. Personenauto’s, 6 procent 5. Bestelwagens, 4 procent 6. Snorfietsen, 5 procent 7. Bussen, 3 procent 8. Militaire voertuigen, 1 procent

De politie beschikt al jaren over decibelmeters om overtreders aan te pakken. Bij brommercontroles wordt het geluid nog wel eens gemeten, maar bij motoren gebeurt dat nagenoeg niet.

Vorig jaar werden ruim 1000 boetes uitgeschreven, waarvan 800 voor extreme overschrijdingen van de geluidsnorm.

Het kabinet studeert op een geluids-APK voor brommers en motoren als middel tegen de geluidsoverlast.